inloggen
bfysic

Hallo allemaal,

Mijn naam is Ralf Berends en ik ben fysiotherapeut bij B-fysic. Naast werkzaamheden op Sportmax, ben ik ook actief binnen verschillende sportverenigingen waaronder ARS. Ik heb zelf altijd veel affiniteit op het gebied van sport gehad en vind het daarom dan ook erg leuk om met sporters te werken. Ik ben eens in de 6 weken aanwezig in de turnhal op de vijfkamplaan voor vragen te beantwoorden en klachten te beoordelen.
Heb je zelf ergens klachten aan? Geef dit dan door aan je trainer en dan kijken we samen of ik misschien iets voor je kan betekenen en dat we de klachten kunnen verhelpen.

Wat is een Snapping hip?
Snapping hip is Engels voor 'knappende heup'. U voelt iets verspringen aan de buitenkant van de dij of heup. Dit kan gepaard gaan met een 'knappend' gevoel of geluid. Over het algemeen is een Snapping Hip pijnloos en niet ernstig maar het kan u wel een onprettig gevoel geven.

Er zijn 3 soorten snapping-hips:

1. Peesplaat aan buitenzijde heup (= outer snapping hip): Tijdens het lopen of bewegen ‘schuurt’ de peesplaat over de onderliggende structuren. Dit schuren kan leiden tot een irritatie van de slijmbeurs of van de pezen.
2. Pees van de liesspier verspringt over heup (= inner snapping hip) .  Ook wel iliopsoassyndroom genoemd.
3. In gewricht zelf bijvoorbeeld een 'knap' die ontstaat doordat er in het gewricht zelf iets niet goed is.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een snapping hip.


Interne oorzaak:  Bekkenscheefstand, Beenlengte verschil, Slechte spierbalans: heup, bekken en buikspieren. Deze oorzaken zijn dmv fysiotherapie of manuele therapie te verhelpen.

Externe oorzaak:
Kalkvorming, Overbelasting. Hierbij kan advies mbt belasting bij de fysiotherapie uitkomst bieden.

Mogelijke verschijnselen:


Knappend gevoel/ geluid ter hoogte van de heup/ dij bij buiging of strekking van de heup
Soms pijn ter hoogte van de heup/ dij
Meer klachten bij toename van activiteiten

Als Fysiotherapeut  kunnen we helpen bij het inzicht krijgen van wat een snapping hip is.
Behandeling van mogelijke pijn en verminderen bewegingsangst. Optimaliseren belastbaarheid, beweeglijkheid, stabiliteit en spierkracht rondom de heup en tot slot het begeleiden bij problemen met een snapping hip  in relatie tot bijvoorbeeld het turnen.

Ralf Berends, fysiotherapeut bij B-Fysic Sportmax

Met vriendelijke groet,

Ralf Berends